Emil och Vivi Johanssons kulturstipeneium


Jag har fått äran att ta emot Emil och Vivi Johanssons kulturstipeneium 2022, för mitt arbete på Viljans Park i Fritsla.

Den 1e juni 2022 fick jag efter kontakt med Byalaget möjlighet att måla på scenen på dansbanan. Sedan dess har väggens utseende förändrats ungefär 2-3 gånger i veckan. På denna plats har jag framförallt målat figurativt målande i form av växter, djur, natur och motiv.

För mig har platsen varit väldigt betydelsefull i mitt konstnärskap. Att jag kan ha en plats där jag kan finslipa mina målningar och testa nya idéer.

Sedan oktober 2022 har även Hagmans Nordic sponsrat mina målningar där med sprayfärg. Vilket gjort det möjligt att öka kvaliteten och kunna måla mera.

Mitt arbete vid väggen har uppmärksammats på många olika sätt. Folk som promenerar förbi stannar och pratar, Markbladet har skrivit en artikel om det och nu har jag även fått ett stipendium!

Tack alla som gjort detta möjligt! Det känns ärofyllt och peppande!

2023 kommer det fortsättas att skapas på väggen! Har redan massor av idéer på vad jag vill måla.

Texten nedanför är kopierad från Markbladet 2022-12-28

De prisas för sina kulturella insatser
En eldsjäl, en graffitikonstnär och en lovande skribent. I år hyllas tre Markbor för sina kulturella insatser i bygden.
MARK Varje år delar kultur- och fritidsnämnden ut Emil och Vivi Johanssons kulturstipendium till personer som utfört värdefulla kulturella insatser i Mark. 2022-års stipendium tilldelas tre personer, bland annat Owe Schewenius som varit engagerad i Sätila hembygdsförening i 55 år. Han är föreningens kassör sedan 40 år tillbaka och är också ansvarig för föreningens tidning Hembygden som ges ut två gånger om året sedan 1984.
– Det är roligt och känns stort. Det är många 100 timmar jag lagt i föreningen så det känns kul att bli uppmärksammad, säger han glatt.
För Owe Schewenius är föreningsengagemanget självklart.
– Jag är föreningsmänniska sedan barndomen och när vi flyttade till Sätila för många år sedan ville jag ha något att göra och jag gick med i hembygdsföreningen, berättar han.
Även graffitikonstnären Joel Hjort får årets stipendium. Sedan i juni är det Hjort som sätter färg på väggarna i Viljans park i Fritsla, vilket Markbladet tidigare skrivit om.
– Det känns roligt att uppmärksammas på det här sättet och är en pepp, säger han.
För prissumman på 5 500 kronor ska han köpa sprayburkar och annat material som behövs för att skapa konstverken.
– Nu har jag gjort julinspirerade väggar – det är två tomtar, en tomtemor och en hälsning om god jul och gott nytt år. De här pengarna får gå till nästa vägg, säger Joel Hjort.
Den tredje stipendiaten är Kinnatjejen Whilma Olsson som går andra året på Marks gymnasieskola. Hon vann skolans novelltävling för ett år sedan och vann sedan Borås tidnings Lilla debutantpriset med samma novell i våras. Nu hyllas hon återigen.
– De ringde och berättade det här för mig när jag var i skolan och jag blev chockad och glad. Det känns roligt och motiverar mig till att fortsätta, säger Kinnatjejen.
För närvarande är skrivandet på en hobbynivå och det återstår att se om det får ta mer plats i framtiden. Just nu är planerna på annat håll.
– Jag funderar faktiskt på att bli polis.
Men först ska Olsson göra något annat och då är prissumman ett tacksamt tillskott.
– Efter studenten ska jag ska ut och resa så pengarna kommer gå till det, säger Whilma Olsson.
Johanna Molin
johanna.molin@markbladet.se


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: